360-000-184-570  FLP@MTFBO.EU  +36 20 406 3616 WEBSHOP

szInezékek

Forrás: német ÖKO-TEST kiadó és a Győri Ökológiai Stúdió
E-102 (tatrazin)

Tatrazin: Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.

E-104 (kinolinsárga)

Kinolinsárga: Szintetikus színezőanyag a patkán​yokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz. 

E-110 (nArancssárga-S)

Narancssárga S: Feltehetőleg allergiát okoz. 

E-120 (Kárminsav)

Kárminsav: Feltehetőleg allergiát okoz.

E-122 (azorubin)

Azorubin: Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, a nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg allergiát okoz.

E-123 (Amarant)

Amarant: Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkísérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott. 

E-124 (Neukockin, Ponszó 4R)

Neukockin, Ponszó 4R: Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották. 

E-127 (Eritrozin)

Eritrozin: Szintetikus anyag az állatkísérletek azt jelzik, hogy az eritrozin gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormonjának működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek). Feltehetőleg allergiát okoz

E-129 (Allura vörös)

Allura vörös: Vörös azo-festék az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.

E-150c és E150d

Karamell (ammóniás) és Karamell (ammónium-szulfitos): Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.

E-151 (Brillantfekete BN)

Brillantfekete BN: Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett.

E-154 (Barna FK)

Barna FK: Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy - az E154-ből származó - ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban betiltották.

E-155 (Barna HTK)

Barna HTK: A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.

E-160b (Annatto, bixin, norbixin)

Annatto, bixin, norbixin: Feltehetőleg allergiát okoz.

E-161g (Kantaxantin)

Kantaxantin: Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát  szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A "szépipar" a barnító szer tablettákban alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

E-171 (Titán-dioxid)

Titán-dioxid: Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai nem ismertek.

E-174 (Ezüst)

Ezüst: Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról szólnak.

E-180 (Litolrubin BK)

Litolrubin BK: Vörös azo-festék. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatásokat fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.
Ceresz-sárga GRN (nincs száma) Cereszvörös G (nincs száma): Azo-festékek. Feltehetőleg allergiát okoznak