360-000-184-570  FLP@MTFBO.EU  +36 20 406 3616 WEBSHOP

MLM

... azaz Multi Level Marketing
Az MLM egy értékesítési vállalkozás-forma. A vásárlás-ösztönző marketingformák egy világszerte elterjedt változata. Néhol többszintű értékesítésnek vagy hálózati kereskedelemnek fordítják.

Az oldal célja az, hogy bemutassa... 

  • ezt az értékesítési formát
  • az MLM előnyeit
  • s elhesegesse a tévhitekről alkotott fikciókat.

Magyarországon nagyjából 200 MLM cég van a piacon. Mindegyik cégnek sok-sok üzletépítője van, és csak ebben a kis országban több százezren foglalkoznak MLM-el ezért valószínű, hogy élete során mindenki találkozik legalább egy „mlmessel”. De nem mindegy, hogy milyennel! Sajnos nagyon sokan nem értenek ehhez az üzlethez és nagyon rosszul csinálják vagy csinálták.
Miattuk alakultak ki az emberek fejében különféle tévhitek az MLM-el kapcsolatban. Nézzük meg a leghangzatosabb tévhiteket és cáfolatukat
Segítek támpontot adni ahhoz, hogy jó döntést hozhass, amikor találkozol egy MLM céggel, amikor valaki MLM értékesítési rendszerbe hív munkatársnak. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a döntéskor. 

... és mi van, ha igaz?!

Tévhitek és cáfolatuk

...mert nem kedveljük a konteót, a butaságot, a pletykát...
Kevés munkával is lehet sok pénzt keresni!

Az MLM az egyik leg​jobb "átvilágító" munkalehetőség, ugyanis itt piszok hamar kiderül, ha valaki nem teszi oda magát. Egyszerű a képlet: aki nem dolgozik, annak nem lesz a következő hónapban jutaléka. Ez nem a hagyományos alkalmazotti szféra, ahol el lehet lébecolni két fizetési nap között...

Annak jó, aki elsőként csatlakozott!

Annyiban igaz, hogy neki biztosan nagy tapasztalata van az üzletépítésben, a termékek ismeretében. Ezt a tapasztalatát felhasználhatja de pusztán attól a ténytől, hogy a regisztrációs száma egy számjegyű, egy petákkal sem fog több jutalékat kapni.

Ez is csak egy "piramis", ez csak egy "pilótajáték"!

A pilótajáték attól veszélyes és törvénytelen, hogy a becsatlakozott új tagok után osztanak jutalékot, mindenféle fogyasztói vásárlás nélkül. Ha nincs termék vagy szolgáltatás az üzlet mögött, akkor gyorsan hagyd ott az ezt kínáló embert! Piramisok meg valóban vannak, leginkább Egyiptomban... Amúgy pedig a klasszikus vállalati hierarchia nem éppen egy piramis?

Hamar munkahelyet válthatsz, felmondhatsz!

Csak akkor tedd, ha a hálózatból már több a kereseted, mint a főállásodból (fő forrásodból) és biztos megélhetést nyújt.

Teljesen szabad leszek, nem kell dolgoznom!

Ez is munka! Nagyon sok munka egy hálózatot jól és alaposan felépíteni és működtetni, rugalmasabb leszel időbeosztásban de a partnereidhez így is igazodnod kell és képzésekre kell járnod, ha szinten akarod tartani magadat.

Az MLM jó kis távmunka!

Az MLM nem távmunka, sokat kell jönni-menni, emberek közt lenni. A legtöbb hálózatban találkozókra, képzésekre, konferenciákra ajánlott elmenni, hogy követni tudd a dolgokat és ugyanúgy előnyösebb a jó és ápolt megjelenés, mint a hagyományos üzletben.

Az elindulás piszok drága!

A pénzhez való viszonya mindenkinek más és más. Szubjektív megítélés kérdése, kinek mi a sok vagy kevés. Hálózatonként változó a termékek ára és a belépési díj (Foreverben  például nincs belépési díj). Gyorsan is lehet üzletet indítani, ennek körülbelüli költsége 270.000 Ft ami messze nem annyi, mint egy hagyományos vállalkozási beindításához szükséges indulótőke. 
Ne aszerint ítéld meg az embereket, mennyi pénzük van éppen a zsebükben és te se hagyd, hogy eszerint ítélkezzenek feletted. Ha valaki mégis így tesz, gondolkodj el, szívesen dolgoznál-e olyan emberrel, akinek csak a pénz számít, az ember nem.

Annak könnyű, akinek sok ismerőse, barátja van.

Lehet, hogy sok ismerősöd van, de nem biztos, hogy mindenki nyitott és kíváncsi lesz arra, amit kínálsz nekik. Lehet, hogy nem a legközelebbi barátaid, családtagjaid lesznek a leglelkesebbek. Sőt! Sokszor egy félig idegen vagy valaki által ajánlott ember lelkesebb és kitartóbb lesz, mint a közeli ismerőseid.

Itt nem kell adóznom!

Ha valóban üzletszerűen dolgozol és jövedelmed van belőle, ugyanúgy kell adózni, mint a hagymányos alkalmazotti vagy vállalkozói világban. A számlázás előtt nézz utána a hatályos törvényeknek!

A hálózatépítés könnyű munka.

Valakinek tényleg az. Ez személyiség kérdése. Valaki könnyedén fektet be időt, pénzt, energiát és szinte játszva keres sokat, valakinek ez is keserves küszködés árán sikerül.

Ha nekem tetszik, másoknak is biztosan bejön!

Néhány embernek biztosan de nagyon jó konfliktuskezelő, kudarckezelő és nagyon türelmes embert kívánó munka ez. Sokan mondanak nemet - főleg a régebbi típusú hálózatokra és az úgymond hideg megkeresésekre. Mindenkinek más-más időbe telik mire megtalálja azt az "n" számú, valóban lelkes és kitartó üzlettársat, aki a jó üzlethez kell. A jó üzlettárs azokból lesz, akik könnyebben viselik a munka jellegéből adódó nehézségeket, mint például: esetleges visszautasítás, visszalépés, személyes nézeteltérések.

Egy másik területen sikeres ember, sikeres lesz az MLM-ben is.

Nem biztos, hogy kér belőle és nem biztos, hogy ugyanannyira sikeres lesz. Lehet, hogy azon a területen, ahol sikeres, teljesen más kvalitásokra van szükség és nem biztos, hogy az ebben az üzletben is előnyére válik.

Egyszerű a dolog, csak másolni kell a szponzort.

Nem mindenki képes és hajlandó másokat másolni és hűen követni, mesternek tekinteni. Ehhez is nagyfokú bizalom, legtöbb esetben szabálykövető személyiség, elkötelezettség szükséges. Ráadásul csak a nagyon jó és tapasztalt, tájékozott, etikus szponzor, akit tényleg érdemes és szabad mindenben követni, másolni, de őt se ész nélkül. Az emberi intelligencia arra szolgál, hogy kiszűrje az ésszerűtlenséget. Ne másolj és kövess vakon senkit és semmit. Ne félj kérdezni, mérlegelni ha kell.

Könnyen formálható emberekkel jobb üzletet lehet építeni.

A rugalmasság és az alkalmazkodás nem egyenlő a jellemgyengeséggel és a befolyásolhatósággal. Az erős jellemű, szilárd emberek jobban boldogulnak, jobban „állják a sarat" ebben az üzleti típusban is.

Ebben az üzletben hazudnom kell.

Véletlenül se tedd! A szándékosan vagy tudatlanságból eredő félrevezetés, rossz információ átadás, vagy az információ hiánya kárt okozhat neked és másoknak is, ráadásul bizalmatlansághoz vezet. Légy őszinte minden tekintetben. Ne hagyd, hogy elhallgassanak előtted fontos információkat, csak hogy elmenj egy találkozóra, belépj az üzletbe vagy vásárolj.

Minden MLM rendszerben kiváló minőségűek és olcsók a termékek.

Először is, az olcsóság/drágaság relatív! Lehet, hogy más, hasonló minőségű terméknél olcsóbbak, de nem biztos, hogy mindenki pénztárcájához is az. Az, hogy ki mennyit szán az életében bizonyos kiadásokra élethelyzettől és egyéni gondolkodástól függ.

Házalnom kell, erőszakosnak kell lennem!

A „kidobnak az ajtón - bemászom az ablakon" ügynöki módszerek ideje lejárt. Nem kell senkit meggyőzni, letolni a torkán a terméket. Igazán lelkes és nyitott, érdeklődő emberekkel jobban boldogulsz. Azokkal töltsd az idődet, akiket érdekel a lehetőség, a könnyebb csapás irányába haladj, a „századik majom" elve alapján idővel esetleg a keményebb embereket is meg lehet nyerni, ha már látják, hogy másoknak mennyire bejött.

El kell adnom valamit.

Nem! Az eladást bízd a Foreverre. Megvan a maga jól kialakított előállító, szállítói, raktározói, értékesítői rendszere. Neked annyi dolgod van, hogy hitelesen ajánld a terméket és megmutasd a vásárlás módjait (raktár, online, házhoz szállítás...)

Ez egy szekta.

Sajnos, még mindig lehet hallani néha ezt a badarságot! A szekta vezetőjének a szava az parancs, és mindenki gondolkodás nélkül végrehajtja.

Telítődik a piac.

Gondolkodj el azon, hogy a világban lehet-e még kenyeret eladni... lehet-e még mosógépet eladni... lehet-e még iskolatáskát eladni - és így tovább. A Forever hamar fogyó (FMCG) termékeket kínál amúgy is. Nincs olyan, hogy telítődik egy piac; gazdasági képtelenség!